Kapak hastalıkları için sessiz bir uyarı olabilecek nefes darlığı, çarpıntı, göğüs ağrısı gibi şikayetlerin kapak hastalıklarının işareti olabileceğini söyleyen, Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Selim İsbir, kalp kapak hastalıklarına dikkat çekti.
BİNLERCE İNSANI ETKİLİYOR
Prof. Dr. İsbir, kalp kapak hastalıklarının, zamanında fark edilmediğinde yaşam kalitesini ciddi şekilde düşürmekle kalmadığını, hayati riskler de doğurabildiğini söyleyerek, “Türkiye’de her yıl binlerce insan bu hastalıklar nedeniyle tedavi görmek zorunda kalıyor. Kalp kapak sorununun yeterince tanınmaması nedeniyle nefes darlığı ve kalp ritim bozukluğu atlanabiliyor. Kalp kapak hastalıkları erken teşhis edilmediğinde yalnızca sağlığı değil, ekonomiyi de etkiliyor” dedi.
DEPRESYON NEDENİ
Bu hastalığın kişilerin sosyal yaşamdan izole olmasına hatta depresyon, anksiyete gibi psikolojik sorunların ortaya çıkmasına neden olabileceğini de söyleyen Prof. Dr. İşbir, “Bununla birlikte çalışma çağındaki bireylerde de hastalığın ilerleyen aşamalarında işlerini sürdüremedikleri için sosyal izolasyonları da artar” dedi. Prof. Dr. İsbir, şikayetlerin kapak hastalıklarının etkilendiği kapağa göre farklılık gösterse de göğüs ağrısı ve nefes alamama hissi, aniden yaşanacak bayılma ve şiddetli çarpıntı durumunda vakit kaybedilmeden hastaneye gidilmesine işaret ederek, şu bilgileri verdi: “Kalp kapaklarını bir kapı gibi düşünebiliriz. Nasıl ki bir kapının bir çerçevesi ve kanadı varsa, kalp kapaklarının da bir çerçevesi (anulus) ve kanatları (yaprakçık) mevcuttur. Bu kapakların yaşa bağlı kireçlenmesi ile kapının kanatları yani yaprakçıklar tam olarak açılıp, kapanamaz ve bu durum kalp içindeki kan döngüsünde olumsuzluklara yol açar. Zaman içerisinde kalp kası zayıflar hastada nefes darlığı ortaya çıkar. Kalp kapak hastalıklarının bir diğer önemli bulgusu da kalpte oluşan düzensiz atımlardır. Aritmi adını verdiğimiz bu durumda kalp içerisinde düzensiz atıma bağlı pıhtı oluşabilir. Bu pıhtının beyne gitmesi ise felçle sonuçlanabilir.”
KANSERDEN BİLE KÖTÜ
Dünya genelinde yüzde 2 civarında görülen kalp kapak hastalıklarının 75 yaş ve üzerindeki kişilerde yüzde 15’e kadar çıkabildiğini belirten Prof. Dr. İşbir, şunları söyledi: “Beklenen yaşam süresinin uzamasıyla birlikte kalp kapak hastalıkları daha da önem kazandı. Özellikle ileri evrelerde hastanın yaşadığı nefes darlığı, çabuk yorulma ve göğüs ağrısı gibi semptomlar hastanın günlük yaşantısını da etkiler. Özellikle kalbin sol tarafında yer alan mitral ve aort kapakları yaşa bağlı kireçlenmeye çok müsait kapaklardır. Kalp kapak hastalıklarının, birçok kanser türünden daha kötü olduğunu söyleyebiliriz.”
ERKEN TANIYLA TEDAVİ ŞANSI YÜKSEK
“Eğer nefes darlığınız oluyorsa ve ara ara düzensiz kalp atımları hissediyorsanız, mutlaka kalp kapakları kontrol ettirilmeli” diyen Prof. Dr. İsbir, şunları söyledi: “Kalp kapak hastalıkları tanı konulduktan sonra tedavi şansı olan ve tedavisi oldukça yüz güldürücü olan hastalıklardır. Kalp kapaklarının protez kapaklarla değiştirilmesi en sık yapılan kalp ameliyatları arasında yer almaktadır. Özellikle kalp kası zayıflamamış bir başka deyişle kalp yetmezliği gelişmemiş, ritim bozukluğu henüz ortaya çıkmamış hastalarda yapılan kalp kapak ameliyatlarında başarı şansı çok yüksektir ve bu hastalar ameliyat sonrası normal bir hayat sürebilirler.”
KASIKTAN KAPAK DEĞİŞİMİ
Kasıktan kapak değişimi işleminin uygun hastalarda başarılı sonuçlar verdiğini belirten Prof. Dr. İsbir, “Bu işlem aslında tam bir kapak değişimi değildir. Mevcut hasar görmüş kapağın içerisine kateter yardımı ile yeni bir kalp kapağı konmasıdır. Ancak hangi hastada kapak değişimi hangi hastalarda ise kateter ile bir kapak yerleştirme işlemi yapılacağı hastadan hastaya değişmektedir. Bunun belirli kriterleri vardır” dedi.
Haber Kaynak : SABAH.COM.TR
“Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır.”
GÜNDEM
22 Şubat 2025SPOR
22 Şubat 2025GÜNDEM
22 Şubat 2025SPOR
22 Şubat 2025SPOR
22 Şubat 2025GÜNDEM
22 Şubat 2025GÜNDEM
22 Şubat 2025