Haberin DevamıHaberin Devamı
Kalp sağlığının genel yaşam kalitesi ve uzun ömür açısından büyük bir öneme sahip olduğunu ifade eden Dr. Roy Jogiya günlük beslenme düzenine değindi. Uzman isim Akdeniz diyetinden ilham aldığını belirttiği açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Sabahları, taze meyvelerle zenginleştirilmiş bir kase fındıklı müsli ile güne başlamak benim için çok keyifli. Öğle yemeğim genellikle ızgara tavuk veya balık gibi yağsız proteinler, kinoa veya kahverengi pirinç gibi tam tahıllar ve çeşitli renkli sebzelerden oluşuyor. Atıştırmalık olarak genellikle bir avuç fındık ya da meyve tercih ediyorum. Akşam yemeği ise fırında somon veya yeşillikli mercimek gibi kalp dostu seçeneklerden oluşuyor.
Bu diyet, zeytinyağı ve kuruyemişler gibi sağlıklı yağların yanı sıra bolca meyve ve sebze de içeriyor. Ayrıca kötü kolesterolü azaltmaya ve iyi kolesterolü artırmaya yardımcı olan tekli doymamış yağlar ve omega-3 yağ asitleri açısından da zengin bir beslenme rutinidir. Bitkisel bazlı gıdalardan elde edilen antioksidanlar ve polifenoller, iltihap ve oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olabilir.”
Uzman isim “Lif açısından zengin olan bu diyet, kan şekerinin daha iyi kontrol edilmesine ve kan basıncının düşürülmesine yardımcı olabilir’‘ ifadelerini kullandı.
Bilhassa 40’lı yaşlara geldiğinde sağlıklı beslenme düzenini aksatmamaya çalıştığını vurgulayan Dr. Jogiya, hareketli yaşam tarzının da önemli olduğunu söyledi.
Kalp sağlığını korumak yalnızca kalp hastalıklarından korunmak için değil, genel yaşam kalitesini artırmak ve sağlıklı bir yaşlanma süreci geçirmek için de büyük önem taşır. 1. Hayati Organlardan Biri Olması 2. Kalp Hastalıkları Yaygın ve Ölümcül 3. Enerji ve Günlük Yaşam Kalitesi 4. Diğer Organların Sağlığını Etkiler 5. Zihinsel Sağlığı Destekler 6. Uzun ve Sağlıklı Bir Yaşam İçin Gereklidir
Kalp, vücudun her bölgesine oksijen ve besin taşıyan kanı pompalayan temel organdır. Sağlıklı bir kalp olmadan diğer organlar düzgün çalışamaz ve ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir.
Dünya genelinde en yaygın ölüm nedenlerinden biri kalp-damar hastalıklarıdır. Kalp krizi, inme, yüksek tansiyon ve damar tıkanıklığı gibi hastalıklar erken önlem alınmazsa ölümcül olabilir.
Kalp sağlığı, fiziksel dayanıklılığı ve enerjiyi doğrudan etkiler. Sağlıklı bir kalp, günlük aktiviteleri kolayca yapmayı, egzersiz yapmayı ve aktif bir yaşam sürmeyi mümkün kılar.
Kalp hastalıkları böbrek, beyin ve akciğer gibi diğer organların işleyişini de olumsuz etkileyebilir. Örneğin, damar tıkanıklıkları beyne yeterli kan gitmesini engelleyerek felç riskini artırır.
Sağlıklı bir dolaşım sistemi beyne yeterli oksijen sağlar ve bilişsel fonksiyonları korur. Kalp hastalıkları depresyon, anksiyete ve hafıza problemleri gibi sorunlarla da ilişkilidir.
Kalp sağlığını korumak, uzun ve kaliteli bir yaşam sürmek için gereklidir. Düzenli egzersiz, sağlıklı beslenme ve stres yönetimi gibi alışkanlıklar kalp sağlığını koruyarak yaşam süresini uzatabilir.
Haber Kaynak : CNNTURK.COM
“Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır.”
GÜNDEM
20 Şubat 2025SPOR
20 Şubat 2025GÜNDEM
20 Şubat 2025SPOR
20 Şubat 2025SPOR
20 Şubat 2025GÜNDEM
20 Şubat 2025GÜNDEM
20 Şubat 2025